Η σιωπή είναι χρυσός – 7 τρόποι για να βελτιώσετε δραματικά την οδηγική εμπειρία του οχήματος

Πίνακας περιεχομένων

Η πρόοδος στα υλικά, τις τεχνολογίες και τις τεχνικές σημαίνει ότι οι κατασκευαστές μπορούν πλέον να προσφέρουν πιο ομαλές και αθόρυβες διαδρομές. Έτσι, τόσο τα αυτοκίνητα όσο και οι κινητήρες έχουν γίνει μικρότερα, πιο έξυπνα και λιγότερο θορυβώδη. Ωστόσο, η παροχή αυτής της εξαιρετικά εκλεπτυσμένης, άνετης οδηγικής εμπειρίας που όλοι επιθυμούμε είχε μια ανεπιθύμητη παρενέργεια – οι οδηγοί μπορούν πλέον να ακούν ακόμη και τους πιο μικρούς θορύβους του αυτοκινήτου.

7 τρόποι αντιμετώπισης του NVH (Noise, Vibration, Harshness)

Οι θόρυβοι, τα τριξίματα και οι κραδασμοί (NVH) μπορούν να θεωρηθούν ως σημάδι κακής ποιότητας κατασκευής, γι’ αυτό οι κατασκευαστές φροντίζουν τόσο πολύ να σχεδιάζουν εσωτερικά συστήματα που δεν βγάζουν ήχο. Ο θόρυβος, οι κραδασμοί και η σκληρότητα (NVH) προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη μηχανική τριβή μεταξύ εξαρτημάτων του οχήματος. Αλλά αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να καταστρέψει την άνεση του οδηγού και την εμπειρία στην καμπίνα.

Εδώ, σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να το κάνετε ακριβώς αυτό:

Ανάπτυξη από ειδικούς

Οι κατασκευαστές βασίζονται στους προμηθευτές που έχουν κάνει δοκιμές δρόμου και πίστας σε όλα τα επιμέρους εξαρτήματα του οχήματος. Εάν χρησιμοποιείτε τον σωστό προμηθευτή, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι ενδελεχής, αυστηρή και να περιλαμβάνει καταστολή θορύβου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Σχεδιασμός και υλικά

Η επιλεγμένη σχεδίαση, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και η διαδικασία ραφιναρίσματος, συμβάλλουν στο επίπεδο του θορύβου που εκπέμπεται, ειδικά στα πολυτελή οχήματα. Ωστόσο, συχνά (και όχι λανθασμένα) οι απαιτήσεις απόδοσης μπορούν να έχουν προτεραιότητα έναντι της καταστολής θορύβου, επομένως αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του κατασκευαστή

Η ενσωμάτωση των ευεργετικών χαρακτηριστικών του αρχικού κατασκευαστή, (όπως λοξότμητα άκρα ή προσθήκη ανοιγμάτων για την ενίσχυση των τακακιών των φρένων για τη μείωση του θορύβου), θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του NVH.

Αντικαταστήστε τυχόν διαβρωμένα μέρη

Κατά την αντικατάσταση οποιουδήποτε εξαρτήματος, λάβετε υπόψη όλα τα γύρω εξαρτήματά του, καθώς συχνά διαβρώνονται, φθαρούν ή λείπουν από μόνα τους, γεγονός που –ακόμα και όταν η διάβρωση είναι εξαιρετικά ελάχιστη– θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο NVH, παρά το νέο εξάρτημα που έχει τοποθετηθεί.

Σκεφτείτε τις επιλογές λίπανσης

Κάθε στοιχείο πρέπει να λιπαίνεται πλήρως για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ή περαιτέρω διάβρωση. Τα λιπαντικά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη της διείσδυσης θορύβου, των τριγμών και άλλων λειτουργικών ζητημάτων σκληρότητας. Αλλά ένας τύπος λιπαντικού δεν ταιριάζει σε όλα τα σημεία. Εξετάστε προσεκτικά τις επιλογές λίπανσης. Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτό, ρίξτε μια ματιά στον σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου.

Καθαρίστε όλα τα εξαρτήματα

Η αντικατάσταση οποιουδήποτε κομματιού χωρίς σχολαστικό καθαρισμό των εν λόγω εξαρτημάτων θα κοστίσει χρόνο και χρήμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μετακίνηση – κάτι που θα σημαίνει αυξημένο NVH.

Χρησιμοποιήστε ποιοτικά ανταλλακτικά και αξεσουάρ

Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε ποιοτικά εξαρτήματα και αξεσουάρ που είναι κατάλληλα για την εφαρμογή τόσο σε μέγεθος όσο και σε προδιαγραφές. Αν δεν το κάνετε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περιττή κίνηση και διάβρωση, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει το NVH.

 

Η αλλαγή των προτύπων σχεδιασμού αυτοκινήτων πρέπει να συμβαδίζει με έναν αυξανόμενο κατάλογο απαιτήσεων. Οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές, οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για απόδοση. Εάν θέλετε να συμβαδίσετε με αυτές τις αλλαγές, είναι σημαντικό να βάλετε τη μακροπρόθεσμη αξία πάνω από το αρχικό κόστος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του θορύβου και τα πολλά άλλα οφέλη από την επιλογή του σωστού λιπαντικού, κατεβάστε το πιο πρόσφατο eBook από τους ειδικούς λιπαντικών Krytox™ Choosing the Right Automotive Lubricant: Ensuring Optimal Performance for Extended Vehicle Life.

©2020 The Chemours Company FC, LLC. Krytox™ and any associated logos and visuals are trademarks or copyrights of The Chemours Company FC, LLC

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.