Κόλλες και λιπαντικά για συντήρηση και επισκευή ανεμογεννητριών

Πίνακας περιεχομένων

Η αποτελεσματική συντήρηση και επισκευή ανεμογεννητριών δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε κοινά ζητήματα και αξιόπιστες λύσεις για τη συντήρηση και τις επισκευές ανεμογεννητριών, παράλληλα με τα καλύτερα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτήν τη διαδικασία.

 

Wind Turbine

 

 

Συντήρηση Ανεμογεννητριών

Η συντήρηση της ανεμογεννήτριας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία χωρίς ειδικές γνώσεις. Πρόσφατες μελέτες καθόρισαν τη μέση διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας σε 20-25 χρόνια. Αυτό οφείλεται στις ακραίες δυνάμεις του ανέμου και των καιρικών φαινομένων στις οποίες εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Ως αποτέλεσμα, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών καθ’ όλη τη σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής τους, οι κατασκευαστές πρέπει να επενδύσουν σε αποτελεσματικές τεχνικές συντήρησης.

Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά συντήρησης ανεμογεννητριών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, αντιπροσωπεύοντας έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,0%. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε ολοένα και πιο καινοτόμα προϊόντα που στοχεύουν στο να κάνουν τη συντήρηση ανεμογεννητριών πιο εύκολη στην επίτευξη, φθηνότερη στην εκτέλεση, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη.

 

Επισκευή ανεμογεννητριών

Η επισκευή των ανεμογεννητριών μπορεί να είναι πηγή μεγάλου άγχους, απροσδόκητων διακοπών και απρογραμμάτιστων δαπανών για τους χειριστές. Μόνο το 2019, οι επισκευές ανεμογεννητριών κόστισαν στην αιολική βιομηχανία πάνω από 6 δισεκατομμύρια £. Οι απρογραμμάτιστες βλάβες εντός των ανεμογεννητριών μπορεί να προκαλέσουν προληπτικές διακοπές λειτουργίας, καθυστερημένη παράδοση ενέργειας και απώλεια αξιοπιστίας.

Η πιθανότητα μη προγραμματισμένων βλαβών μπορεί να μειωθεί με την τακτική προγραμματισμένη συντήρηση και την επένδυση σε έξυπνα συστήματα σχεδιασμού. Ωστόσο, ακόμη και με προγράμματα συντήρησης σε εφαρμογή, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να υποστούν ζημιές με μερικούς τρόπους που μπορούν να επιλυθούν μόνο με επισκευές.

 

Αιτίες φθοράς και βλάβης των ανεμογεννητριών

Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να φθαρούν και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά με διάφορους τρόπους. Εδώ διερευνούμε ορισμένα κοινά ζητήματα που οδηγούν στην αναγκαιότητα συντήρησης της ανεμογεννήτριας.

 

Βλάβη κιβωτίου ταχυτήτων

Η αστοχία του κιβωτίου ταχυτήτων είναι ένας κοινός λόγος βλάβης και ανάγκης συντήρησης των ανεμογεννητριών. Το κιβώτιο ταχυτήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του συνολικού κόστους του στροβίλου, καθιστώντας το ένα ακριβό εξάρτημα για αντικατάσταση. Τα κιβώτια ταχυτήτων ανεμογεννητριών συνήθως αποτυγχάνουν ως αποτέλεσμα των μη στρεπτικών φορτίων που διέρχονται από το κιβώτιο ταχυτήτων και των υψηλών ταχυτήτων που πρέπει να αντέχουν τα ρουλεμάν τους. Συγκεκριμένα, η αστοχία του κιβωτίου ταχυτήτων συμβαίνει λόγω:

 • Επιμόλυνση των λιπαντικών
 • Ακατάλληλη λίπανση ρουλεμάν (τα ρουλεμάν και τα γρανάζια αποτελούν το 96% των εξαρτημάτων που παρουσιάζουν βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων.)
 • Ανομοιόμορφη κατανομή φορτίου λόγω μη αποδοτικών ρυθμίσεων ρουλεμάν
 • Χαμηλή συχνότητα σέρβις
 • Ακραία επίπεδα ανέμων

 

Αστοχία πτερύγιων

Η αστοχία πτερυγίων είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος συντήρησης στις ανεμογεννήτριες. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν ολοένα και μεγαλύτερα πτερύγια ανεμογεννητριών κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να παράγουν περισσότερη ισχύ. Ως αποτέλεσμα, τα πτερύγια γίνονται πιο επιρρεπή σε αστοχία λόγω των τεράστιων πιέσεων στις οποίες υποβάλλονται. Αυτός ο κίνδυνος αστοχίας ενισχύεται από τη ζημιά που προκαλείται από χτυπήματα πουλιών, κεραυνούς και ακατάλληλη σχεδίαση. Η αστοχία πτερυγίων είναι η πιο κοινή περίπτωση αστοχίας σε ανεμογεννήτριες, με εκτιμώμενες 3.800 περιπτώσεις αστοχίας πτερυγίων κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, η αστοχία των πτερυγίων συμβαίνει λόγω:

 • Αποτυχία συνδέσμων
 • Διάβρωση
 • Ρωγμές σε όλο το μήκος των πτερυγίων
 • Διαχωρισμένες ίνες

 

Βλάβη γεννήτριας

Οι γεννήτριες ανεμογεννητριών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας των πτερυγίων σε ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί συχνά να αποτύχουν λόγω ηλεκτρικών προβλημάτων. Καθώς ολόκληρη η λειτουργία των ανεμογεννητριών εξαρτάται από τις γεννήτριες, οι αστοχίες τους μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές και απογοητευτικές. Επιπλέον, η αστοχία της γεννήτριας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και πυρκαγιές, προκαλώντας δυνητικά επικίνδυνες και δαπανηρές καταστάσεις. Η αστοχία της γεννήτριας συνήθως συμβαίνει λόγω:

 • Επιμόλυνση λιπαντικών
 • Ακραίες θερμοκρασίες που επηρεάζουν τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (ανεπαρκής μόνωση)
 • Υπερβολικό φορτίο δόνησης
 • Ακανόνιστη διαχείριση τάσης

 

Wind Turbine

 

Τα καλύτερα προϊόντα για τη συντήρηση ανεμογεννητριών

Οι δαπανηρές, χρονοβόρες εργασίες συντήρησης και επισκευής μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση συγκολλητικών, στεγανοποιητικών και λιπαντικών υψηλής ποιότητας στη διαδικασία κατασκευής των ανεμογεννητριών. Είναι σημαντικό ως υπεύθυνος αιολικού πάρκου ή ως ομάδα συντήρησης, να έχετε πρόσβαση σε λύσεις επισκευής που επιτρέπουν γρήγορη και εύκολη εφαρμογή, επιτρέποντας αποτελεσματική και απρόσκοπτη συντήρηση και επισκευές.

Οι κόλλες παρέχουν πολλά οφέλη σε σχέση με τις μηχανικές μεθόδους συγκράτησης λόγω της ευελιξίας τους να κολλούν και να επισκευάζουν αποτελεσματικά σε εξαιρετικά απαιτητικά περιβάλλοντα. Τα ποιοτικά προϊόντα παρέχουν οφέλη όπως:

 • Επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής και την ανθεκτικότητα των εξαρτημάτων.
 • Βελτιώστε την απόδοση των εξαρτημάτων.
 • Ελαφρύτερες κατασκευές
 • Παρέχουν αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες.
 • Απόδοση σε μεγάλο εύρος φορτίων
 • Προστατέψετε τα περίπλοκα εξαρτήματα από ζημιές από κραδασμούς.
 • Ενίσχυση της δομής της ανεμογεννήτριας.
 • Ακριβής ανάμειξη και εφαρμογή – εξοικονόμηση χρόνου.
 • Ευκολία επαναληψιμότητας.

 

Πτερύγια

Εδώ εξερευνούμε κορυφαία προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή και τη συντήρηση διαφορετικών τμημάτων πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Συγκόλληση Εξαρτημάτων Πτερυγίων

 • DOWSIL 7091 
 • DOWSIL two-component adhesives 
 • Plexus MA300 – 2 Συστατικών Μεθακρυλική Κόλλα
 • Plexus MA310 – 2 Συστατικών Μεθακρυλική Κόλλα
 • Araldite 2021-1 – 2 Συστατικών Μεθακρυλική Κόλλα
 • Araldite 2022-1 – 2 Συστατικών Μεθακρυλική Κόλλα

 

Λίπανση προσανατολισμού πτερυγίου

 

Συνδέσεις με σπείρωμα

 

Συναρμολόγηση γεννήτριας

 

Σύστημα πέδησης

 

Κέλυφος ανεμογεννήτριας

Εδώ εξερευνούμε τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή και τη συντήρηση διαφορετικών τμημάτων του κελύφους της ανεμογεννήτριας.

 

Στεγανοποίηση ενώσεων στα εξαρτήματα που συναρμολογούνται

 

Ρουλεμάν (Yaw, Pitch & Main Shaft)

 

Συνδέσεις με σπείρωμα

 

Πυλώνας

Εδώ εξερευνούμε τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή και τη συντήρηση διαφορετικών τμημάτων του πυλώνα της ανεμογεννήτριας.

 

Στεγανοποίηση ενώσεων

 

Συναρμολόγηση ιστού

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.