Λιπαντικά βιομηχανίας τροφίμων – Συχνές ερωτήσεις και παρανοήσεις

Πίνακας περιεχομένων

Είναι τα λιπαντικά τροφίμων αντίστοιχης ποιότητας με τα βιομηχανικά λιπαντικά;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής ή απαιτούν συντομότερη επαναλίπανση σε σχέση με τα βιομηχανικά λιπαντικά. Ορισμένοι άλλοι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων δεν έχουν καλές αντοχές σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν είναι συμβατά με τα πλαστικά και τα ελαστομερή.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα λάδια και τα πρόσθετα που έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων έχουν αναπτυχθεί ώστε να είναι τόσο καλά όσο και τα αντίστοιχά βιομηχανικά. Για το λόγο αυτό, ένα καλό λιπαντικό food grade μπορεί να έχει την ίδια θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και το κόστος όπως και ένα βιομηχανικό λιπαντικό.

Υπάρχουν διαθέσιμα λιπαντικά τροφίμων για όλες τις εφαρμογές;

Μια άλλη παρανόηση σχετικά με τα λιπαντικά τροφίμων είναι ότι η υπάρχουσα γκάμα είναι περιορισμένη και συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και μη εγκεκριμένα λιπαντικά, γεγονός που θα δημιουργούσε και προβλήματα ασφαλείας και επιπλέον κόστος.
Όλοι οι τύποι λιπαντικών, από ξηρά λιπαντικά έως πάστες σπειρωμάτων είναι πλέον διαθέσιμες και με έγκριση για επαφή με τρόφιμα.
Η Αμερικάνικη βιομηχανία λιπαντικών JAX προσφέρει ένα πολύ ευρύ φάσμα λιπαντικών food grade για όλες τις εφαρμογές σας.

Πρέπει να χρησιμοποιώ λιπαντικά τροφίμων για όλα τα σημεία λίπανσης;

Στο χώρο της παραγωγής βρίσκουμε συχνά διαφορετικά σημεία λίπανσης. Ορισμένα βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη διαδικασία επεξεργασίας τροφίμων και άλλα απέχουν περισσότερο από αυτή.
Μια γενική παρανόηση είναι ότι τα σημεία λίπανσης που είναι απομακρυσμένα δεν χρειάζεται να λιπαίνονται με λιπαντικό τροφίμων.
Αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να έχουν ένα καταρτισμένο σχέδιο HACCP (Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), το οποίο θα πρέπει να προσδιορίζει όλους τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και τον τρόπο εντοπισμού και ελέγχου των κινδύνων. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τον κίνδυνο μόλυνσης από τη λάθος χρήση λιπαντικών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα λιπαντικά τροφίμων σε όλες τις εγκαταστάσεις σας.

Το αμερικάνικο τεστ FDA για τα λιπαντικά τροφίμων

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι η ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων και των φαρμάκων υπό την ευρεία έννοια.
Λιπαντικά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται, επειδή δεν είναι ενώσεις τροφίμων. Εάν το επιθυμούν, οι κατασκευαστές μπορούν να την χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε τα λιπαντικά να επιθεωρούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FDA, μεταξύ άλλων στον διεθνή οργανισμό NSF. Ο οργανισμός NSF ελέγχει το λιπαντικό με βάση τους κανονισμούς του 21 CFR §178.3570. Μετά την αποδοχή, το προϊόν λαμβάνει έγκριση NSF H1, ως απόδειξη ότι το προϊόν είναι κατάλληλο ως λιπαντικό για τυχαία επαφή με τρόφιμα.

Λιπαντικά τροφίμων και μικροβιακή μόλυνση

Η JAX υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα των λιπαντικών τροφίμων για πάνω από 60 χρόνια. Ήταν η πρώτη που εισήγαγε στην αγορά τα λιπαντικά τροφίμων το 1962, που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα λιπαντικά είναι εγκεκριμένα από την NSF και έχουν H1. Κάποια από τα λιπαντικά αυτά έχουν ακόμη και έγκριση τύπου 3Η που τους επιτρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα.
Όλα τα λιπαντικά τροφίμων της Jax πιστοποιημένα με NSF H1 περιέχουν τον αντιβακτηριακό παράγοντα Micronox της JAX. Η JAX έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Micronox, το οποίο προστατεύει τα λιπαντικά από μικροβιακή και βακτηριακή μόλυνση.

Με τη χρήση λιπαντικών τροφίμων αποφεύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.