Λύσεις λίπανσης για συνδέσεις με σπείρωμα

Πίνακας περιεχομένων

Λιπαντικά Molykote από την DuPont

Για περισσότερο από μισό αιώνα, σχεδιαστές OEM, μηχανικοί συντήρησης και υλικών σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται τη μάρκα Molykote® για απόδοση και τεχνογνωσία για την πρόληψη ή την επίλυση πολλών διαφορετικών προβλημάτων λίπανσης.

Σχεδιασμένα για ακραία φορτία και περιβάλλοντα, τα λιπαντικά Molykote είναι επίσης ιδανικά για κανονική λίπανση. Παρέχουν εκτεταμένα οφέλη σε σύγκριση με τα συμβατικά λιπαντικά, όπως:

 • Μεγάλη διάρκεια ζωής εξαρτημάτων
 • Εκτεταμένη αντοχή λιπαντικού
 • Μεγάλα διαστήματα επαναλίπανσης
 • Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων

Με τεχνικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, οι διευρυμένες επιλογές προϊόντων μας μπορούν να σας φτάσουν όπου κι αν βρίσκεστε για να σας παρέχουν Smart Lubrication™.

 

Lubrication Solutions for threaded connections 1

Βελτιώστε την απόδοση των συνδέσεων με σπείρωμα

Οι συνδέσεις με σπείρωμα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως, ενδεικτικά, η εύκολη αποσυναρμολόγηση, η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός συνδέσμου και η ακριβής επανασυναρμολόγηση. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη λίπανση, αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να χαθούν, προκαλώντας σημαντικές προκλήσεις στον εξοπλισμό και ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία.

Με το σωστό λιπαντικό αποφεύγετε:

 • Διαφορετικούς συντελεστές τριβής, με αποτέλεσμα τις διαφορετικές τάσεις στο μπουλόνι
 • Κόλλημα-γλίστρημα
 • Ρωγμές διάβρωσης λόγω καταπόνησης
 • Φθορές στην επιφάνεια λόγω τριβής
 • Δημιουργία σκουριάς λόγω τριβής

Τα λιπαντικά μάρκας Molykote® μπορούν να βοηθήσουν τις συνδέσεις σας με σπείρωμα να αποδίδουν καλά κατά τη λειτουργία, από την αρχική συναρμολόγηση έως τις επαναλαμβανόμενες αποσυναρμολογήσεις. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν σε σκληρές συνθήκες, να λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών λειτουργίας και να αντιστέκονται στις επιπτώσεις βαρέων φορτίων, spray νερού ή αλατόνερου ή άλλων ρύπων.

Τα οφέλη της σωστής λίπανσης

Τα λιπαντικά χρησιμεύουν για τη μείωση της τριβής και της φθοράς, την προστασία από τη διάβρωση και τη διάχυση της θερμότητας.

Η χρήση προσεκτικά επιλεγμένων λιπαντικών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ορισμένων από τους συνήθεις μηχανισμούς αστοχίας που σχετίζονται με συνδέσεις με σπείρωμα. Μερικές βασικές λειτουργίες της σωστής λίπανσης είναι:

 • Παροχή σταθερού συντελεστή τριβής (μ)
  • Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή, αυτό επιτρέπει στους σχεδιαστές και τους χειριστές να ελαχιστοποιήσουν την πολυπλοκότητα της απόκτησης των κατάλληλων δυνάμεων φορτίων του συνδέσμου και των προδιαγραφών ροπής.
  • Περιορίζει τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και του φορτίου, μειώνοντας τα ποσοστά αστοχίας κόπωσης
 • Σχηματισμός μεμβράνης φραγμού μεταξύ της επιφάνειας και του στρώματος αερίου οξυγόνου
  • Αποτρέπει τον ανεπιθύμητο σχηματισμό αλάτων στις επιφάνειες του σπειρώματος
 • Δημιουργία προστατευτικών στρωμάτων μεταξύ επιφανειών που έρχονται σε επαφή

  • Μειώνει τις επιπτώσεις της μειωσης της στιβάδας οξειδίου, μειώνοντας την εμφάνιση ρωγμών, χτυπημάτων και φθορών.
  • Μειώνει την έκθεση σε περιβάλλοντα διαβρωτικά, πλούσια σε υδρογόνο και μέταλλα χαμηλής τήξης, μειώνοντας τη διάβρωση λόγω καταπόνησης καθώς και την ευθραυστότητα που δημιουργεί το υδρογόνο και η ηλεκτροσυγκόλληση.

 

Lubrication Solutions for threaded connections 2

 

Ροπή

Απαιτείται σωστή ροπή μπουλονιού για να επιτευχθεί η κατάλληλη τάση και επιμήκυνση του μπουλονιού. Η ροπή πρέπει να υπερνικήσει όλες τις πηγές τριβής προτού συμβεί επιμήκυνση. Η τριβή του σπειρώματος και της κεφαλής του μπουλονιού μπορεί να μειωθεί και να γίνει σταθερή με την προσθήκη λιπαντικού.

Οι υπολογισμοί της απαιτούμενης ροπής για τη σωστή επιμήκυνση του μπουλονιού γίνονται με βάση τη γεωμετρία του συνδέσμου με σπείρωμα και την τριβή του σπειρώματος και τις επιφάνειες που φέρουν φορτίο. Ο συντελεστής τριβής που εφαρμόζεται στους υπολογισμούς της ροπής αναφέρεται ως Κ-Συντελεστής. Τόσο οι συντελεστές τριβής σπειρώματος όσο και οι συντελεστές τριβής μπουλονιού χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του συντελεστή K, επομένως μέσω της λίπανσης η τριβή και ο συντελεστής Κ μπορούν να ελεγχθούν για να διασφαλιστεί η σωστή τάση και επιμήκυνση του μπουλονιού για μια προκύπτουσα τιμή ροπής.

Κατά τη συναρμολόγηση, η ενέργεια της ροπής καταναλώνεται πρώτα με την υπέρβαση της τριβής. Η υπόλοιπη ενέργεια καταναλώνεται από την επιμήκυνση του μπουλονιού (που παρέχει τη δύναμη σύσφιξης). Χωρίς σωστή λίπανση, χρησιμοποιείται υπερβολική ροπή για να ξεπεραστεί η τριβή, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή επιμήκυνση του μπουλονιού.

 

Lubrication Solutions for threaded connections 3

 

K-Factor Formula

Lubrication Solutions for threaded connections 4

 

Καθορισμός μηχανισμών αστοχίας

Άνισοι συντελεστές τριβής (μ)

 • Υψηλό μ των επιφανειών που έρχονται σε επαφή (κεφαλή, παξιμάδια, στέλεχος και σπειρώματα) μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συστροφή του συνδέσμου και μειωμένη δύναμη σύσφιξης.
 • Το χαμηλό μ των επιφανειών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική επιμήκυνση του μπουλονιού.

Stick-slip

Η διαφορά μεταξύ στατικής τριβής και κινητικής τριβής όταν δύο επιφάνειες βρίσκονται σε επαφή.

Ρωγμές διάβρωσης λόγω καταπόνησης

Σε υψηλές θερμοκρασίες, το θείο διαχέεται στα όρια των κόκκων, δημιουργώντας σημεία υψηλών τάσεων. Το θείο στη συνέχεια συνδυάζεται με νικέλιο (από κράμα χάλυβες) για να σχηματίσει θειούχους κρυστάλλους. Αυτοί οι κρύσταλλοι μεγαλώνουν, αυξάνοντας την πίεση και δημιουργώντας μεγαλύτερες ρωγμές.

Fretting

Όταν η δόνηση προκαλεί φθορά των στρωμάτων οξειδίου, τα σωματίδια του οξειδίου φράζουν τα εσωτερικά διάκενα, οδηγώντας σε συσπάσεις.

Galling

τη διάρκεια της επαφής ολίσθησης, το στρώμα οξειδίου των εξαρτημώτων με σπείρωμα αποκολλάται. Οι ασπιράδες μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο, στη συνέχεια διασπώνται, καταστρέφοντας την επιφάνεια και

Seizing

Προκαλείται από φθορές, επιφάνειες χωρίς οξείδια κολλάνε μεταξύ τους υπό ακραία πίεση, αποτρέποντας την αποσυναρμολόγηση.

 

Τα λιπαντικά δεν είναι όλα ίδια

Διαφορετικα στο σχεδιασμό τους

Τα γράσα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις λαδιών, τα οποία δημιουργούν το λιπαντικό φιλμ μεταξύ των επιφανειών που απαιτούνται για τη μείωση της τριβής και την πρόληψη της φθοράς.

Οι πάστες anti-seize και οι αντιτριβικές βαφές είναι διαφορετικά προϊόντα. Το βασικό λάδι σε αυτά τα υλικά απλώς μεταφέρει την υψηλή συγκέντρωση στερεών λιπαντικών απευθείας στο σημείο λίπανσης. Αυτά τα στερεά λιπαντικά δεν υπόκεινται σε εξάτμιση και καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία ή η πίεση, οι λιπαντικές μεμβράνες διατηρούν το πάχος τους – παρέχοντας αποτελεσματική, αξιόπιστη και μακροχρόνια λίπανση της επιφάνειας με σπείρωμα.

Για να εξασφαλιστεί η συναρμολόγηση και η αποσυναρμολόγηση των συνδέσεων με σπείρωμα με την πάροδο του χρόνου, το λιπαντικό πρέπει να παραμένει στη θέση του, ακόμη και κάτω από σκληρά περιβάλλοντα. Οι πάστες και οι αντιτριβικές βαφές Molykote® προσφέρουν μακροπρόθεσμες, αποτελεσματικές λύσεις. Αυτά λιπαντικά σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ των επιφανειών με σπείρωμα, διευκολύνοντας τη συναρμολόγηση και την αποσυναρμολόγηση, ενώ προστατεύουν από τη φθορά και τη διάβρωση που μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία σύνδεσης.

Τα γράσα έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν τα βασικά έλαια, τα οποία παρέχουν λίπανση. Αλλά στις συνδέσεις με σπείρωμα, το λιπαντικό μπορεί να μην φέρει υψηλό φορτίο και το βασικό λάδι θα εξατμιστεί, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του γράσου.

Οι πάστες Anti-Seize περιέχουν υψηλή συγκέντρωση στερεών λιπαντικών για την προστασία των βιομηχανικών εξαρτημάτων από galling, διάβρωση, stick-slip, seizure ή ζημιά. Παρέχουν αντιδιαβρωτική προστασία, αντοχή στo ξέπλυμα νερού και σταθερό συντελεστή τριβής. Αυτά τα στερεά λιπαντικά παραμένουν στη θέση τους – ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες και υπό μεγάλα φορτία – για να βοηθήσουν στη μακροχρόνια λίπανση. Για τη διασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης των συνδέσεων με σπείρωμα, πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη πάστα προστασίας Molykote για τις συνθήκες της κάθε εφαρμογής.

Οι αντιτριβικές βαφές είναι προϊόντα που μοιάζουν με βαφή και σχηματίζουν μια ολισθηρή μεμβράνη που καλύπτει και λειαίνει την τραχύτητα της επιφάνειας. Αυτό βελτιστοποιεί τον έλεγχο της τριβής, ακόμη και κάτω από ακραία φορτία και συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η επιφανειακή διάρκεια ζωής ενός AFC επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επιφανειακή προεπεξεργασία του εξαρτήματος, όπως η απολίπανση, η φωσφοροποίηση, η αμμοβολή και η ανοδίωση.

 

Τυπικές ιδιότητες στερεών λιπαντικών που χρησιμοποιούνται στις anti-seize πάστες και στις αντιτριβικές βαφές

Συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους στερεών λιπαντικών στις λιπαντικές πάστες, έχουμε αυξημένη προστασία από τη διάβρωση, αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς υψηλών φορτίων και πρόληψη φθοράς. Το άθροισμα αυτών που μπορούν να κάνουν μαζί είναι ανώτερο από αυτό που προσφέρουν ξεχωριστά.

Γραφίτης
Σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες
Καλό λιπαντικό σε συνθήκες υγρασίας
Χαμηλός συντελεστής τριβής σε υψηλά φορτία
Προστατεύει απο την διάβρωση
 Δισουλφίδιο του Μολυβδαινίου (Molybdenum Disulfide MoS2)
Υψηλή ικανότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων
Ευρύ φάσμα θερμοκρασιών
Εξαιρετική πρόσφυση
Προστατεύει απο την διάβρωση
Η τριβή μειώνεται με την αύξηση του φορτίου
Αποτρέπει την ολίσθηση και το κόλλημα (stick-slip)
Δεν προορίζεται για χρήση σε υγρά περιβάλλοντα
Πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE)
‘Aχρωμο
Χαμηλή ικανότητα μεταφοράς φορτίου
Χαμηλός συντελεστής τριβής σε χαμηλά φορτία
Καλή χημική αντοχή
Καλό στη μείωση τριβής ολίσθησης
Χαλκός
Υψηλή ικανότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων
Σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με ανοξείδωτο χάλυβα σε θερμοκρασίες άνω των 1000C (1832F)
Μπορεί να προάγει τη γαλβανική διάβρωση
Λευκά Στερεά
Προστατεύουν απο την διάβρωση
Κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες
Εξαιρετική πρόσφυση

 

Anti-Seize Πάστες

Οι πάστες Anti-Seize της επωνυμίας Molykote® είναι προϊόντα υψηλής απόδοσης ειδικά σχεδιασμένα για σκληρές συνθήκες. Σε αντίθεση με τα συμβατικά γράσα ή ενώσεις, οι πάστες Anti-Seize Molykote δημιουργούν και διατηρούν ένα λιπαντικό στρώμα, παρά τα ακραία φορτία και θερμοκρασίες.

Οι πάστες Molykote® παρέχουν:

 • Προστασία από τη φθορά
 • Αξιόπιστη απόδοση σε μεγάλα εύρη θερμοκρασιών
 • Σταθερός συντελεστής τριβής (μ)
 • Αντοχή σε ξέπλυμα νερού
 • Προστασία από τη διάβρωση
 • Άμεση λίπανση μόλις εφαρμοστεί
 • Μακροχρόνια λίπανση

Η εύκολη, γρήγορη και ακριβής εφαρμογή των πάστες Anti-Seize μπορεί να επιτευχθεί με βούρτσισμα ή με εφαρμογή με αντλία. Ορισμένες πάστες Anti-Seize είναι επίσης διαθέσιμες σε μορφή σπρέι.

 

Αντιτριβικές Βαφές

Molykote® brand Anti-Friction Coatings are very useful for parts exposed to dusty environments or inaccessible areas where long-term lubrication is desired. The parts can be pre-lubricated in a clean environment to reduce handling during field assembly operations. Οι επικαλύψεις κατά της τριβής μάρκας Molykote® είναι πολύ χρήσιμες για μέρη που εκτίθενται σε περιβάλλοντα με σκόνη ή δυσπρόσιτες περιοχές όπου απαιτείται μακροχρόνια λίπανση. Τα εξαρτήματα μπορούν να προλιπαίνονται σε καθαρό περιβάλλον για να μειωθεί ο χειρισμός κατά τη διάρκεια εργασιών συναρμολόγησης στο πεδίο.

Οι Αντιτριβικές Βαφές Molykote® έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυτά τα οφέλη μετά τη σκλήρυνση:

 • Ξηρά λίπανση
 • Επικάλυψη που δεν είναι εύφλεκτη
 • Φιλμ που δεν τραβάει βρωμιά και σκόνη
 • Πρόσθετη αντιδιαβρωτική προστασία
 • Μακροχρόνια λίπανση χωρίς εξάτμιση
 • Αποτελεσματική λίπανση ακόμα και μετά από παρατεταμένη διάρκεια ζωής

Οι μέθοδοι εφαρμογής περιλαμβάνουν ψεκασμό με το χέρι ή τύμπανο, εμβάπτιση, φυγοκέντρηση, βούρτσισμα, επίστρωση σε ρολό ή εκτύπωση. Η καλύτερη μέθοδος εφαρμογής είναι στη διακριτική ευχέρεια του τελικού χρήστη και εξαρτάται από τη γεωμετρία του εξαρτήματος που επικαλύπτεται.

 

Χρειάζεται ξηρή λίπανση;

 • ΝΑΙ, η εφαρμογή μου εκτίθεται σε σκόνη, βρωμιά και υπολείμματα και θα επωφεληθεί από την ξηρή λίπανση.
  • Επιλέξτε Αντιτριβικές Βαφές Molykote®.
 • ΟΧΙ:
  • Επιλέξτε πάστες Anti-Seize Molykote®.

 

Μπορεί το εξάρτημα σας σας να καθαριστεί και να στεγνώσει καλά;

 • YES: Choose Molykote® Anti-Friction Coatings. ΝΑΙ: Επιλέξτε Molykote® Anti-Friction Coatings.
 • NO: Consider Molykote® Anti-Seize Pastes. ΟΧΙ: Εξετάστε τις πάστες κατά της κατάσχεσης Molykote®.

 

Επιλέξτε το σωστό λιπαντικό

Οι πάστες και οι αντιτριβικές βαφές Molykote που παρουσιάζονται σε αυτό το φυλλάδιο είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε συνδέσεις με σπείρωμα, συμβάλλοντας στην παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας, αξιοπιστίας και παραγωγικότητας.

Ενώ οι πάστες Molykote Anti-Seize και οι αντιτριβικές βαφές Molykote AFC προσφέρουν πολλά παρόμοια πλεονεκτήματα, έχουν καλύτερη απόδοση σε συγκεκριμένες εφαρμογές:

 • Η απόδοση των παστών Molykote Anti-Seize δεν απαιτεί εκτεταμένη προετοιμασία της επιφάνειας, επομένως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιτόπου εφαρμογή.
 • Οι αντιτριβικές βαφές Molykote AFCs πρέπει να εφαρμόζονται σε επιφάνειες που μπορούν να καθαριστούν και να στεγνώσουν επιμελώς και συχνά παρασκευάζονται σε καθαρό περιβάλλον ως μια μηχανική λύση που συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας συντήρησης.

Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, οι πάστες και οι αντιτριβικές βαφές Molykote® μπορούν να προσφέρουν συνεργική απόδοση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω πίνακες για να επιλέξετε το λιπαντικό Molykote που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες σας. Για περισσότερες πληροφορίες και τεχνικές προδιαγραφές επικοινωνήστε με έναν ειδικό λίπανσης ή επισκεφθείτε το molykote.com.

 

Πίνακας επιλογής πάστες Anti-Seize Molykote®

Η χρήση πάστες Anti-Seize είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης και ελέγχου της τριβής στις συνδέσεις με σπείρωμα, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια απόδοση και εύκολη αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση. Για να προσδιορίσετε την κατάλληλη πάστα Anti-Seize, λάβετε υπόψη το φορτίο, το περιβάλλον, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα της εφαρμογής σας. Παρακάτω είναι μια γενική περιγραφή των παστών Molykote Anti-Seize που η DuPont προσδιορίζει ως τις καταλληλότερες για συνδέσεις με σπείρωμα.

 

Lubrication Solutions for threaded connections 5

 

Πίνακας επιλογής αντιτριβικών βαφών (AFC) Molykote®

Η χρήση ενός AFC είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση και τον έλεγχο της τριβής στις συνδέσεις με σπείρωμα, τη διασφάλιση μακροχρόνιας απόδοσης και την εύκολη αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση. Για να προσδιορίσετε το κατάλληλο AFC, θυμηθείτε να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις σέρβις, την επιθυμητή μέθοδο επίστρωσης και τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για διαφορετικές εφαρμογές. Ακολουθούν γενικές περιγραφές των AFC της Molykote που η DuPont προσδιορίζει ως καταλληλότερες για συνδέσεις με σπείρωμα.

 

Lubrication Solutions for threaded connections 6

 

Source: Molykote Technical Papers

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.