Ποια είναι η καλύτερη κόλλα για πλαστικό

Πίνακας περιεχομένων

Κόλλες για Πλαστικά

Συχνά η ισχυρότερη κόλλα για πλαστικό μπορεί να μην είναι η καλύτερη κόλλα για πλαστικό. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε την καλύτερη κόλλα. Προφανώς η δύναμη της συγκόλλησης είναι σημαντικός παράγοντας.

Για τις περισσότερες εφαρμογές συγκόλλησης πλαστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυανοακρυλικές κόλλες, κόλλες UV (που πολυμερίζονται δηλαδή με υπεριώδη ακτινοβολία), ακρυλικές 2 συστατικών, καθώς και μερικές εποξικές κόλλες. Η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων μπορεί να κάνει την επιλογή της καλύτερης κόλλας για πλαστικό δύσκολη.

Για να προσδιοριστεί ποια κόλλα για πλαστικό θα έχει την υψηλότερη αντοχή συγκόλλησης, είναι συχνά απαραίτητο να γνωρίζουμε  το είδος του πλαστικού καθώς και την κατάσταση της επιφάνειας αυτού του πλαστικού.

Κυανοακρυλικές Κόλλες

Οι κυανοακρυλικές κόλλες Permabond κολλάνε τα περισσότερα ABS , PMMA (ακρυλικό), νάιλον, φαινολικό, πολυαμίδιο, πολυανθρακικό, PVC (τόσο άκαμπτο όσο και εύκαμπτο). Για να έχουν πρόσφυση οι κυανοακρυλικές κόλλες σε πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί το πράιμερ Permabond POP.

Ακρυλικές Κόλλες 2 Συστατικών

Οι ακρυλικές κόλλες 2 συστατικών (ΜΜΑ) είναι πολύ ισχυρές κόλλες που κολλάνε τα περισσότερα πλαστικά. Υπάρχουν και πολύ γρήγορες ακρυλικές κόλλες, και πιο αργές, που δίνουν περισσότερο χρόνο στο χρήστη για την εφαρμογή. Οι ακρυλικές κόλλες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος συγκόλλησης πλαστικών και προσφέρουν εντυπωσιακή αντοχή πρόσφυσης – συχνά σπάει το πλαστικό πριν ξεκολλήσει η κόλλα.

Ακόμα υπάρχουν Κόλλες UV ειδικές για πλαστικά που κολλάνε τα περισσσότερα  πλαστικά όπως ABS, νάιλον, φαινολικό, πολυαμίδιο, πολυανθρακικό, PVC (τόσο άκαμπτο όσο και εύκαμπτο). Για να μπορέσουν να πολυμεριστούν οι Κόλλες UV θα πρέπει η μια επιφάνεια να είναι διάφανη ώστε να μπορέσει η UV ακτινοβολία να φτάσει στην κόλλα.

Εποξικές Κόλλες

Οι Εποξικές Κόλλες 2 συστατικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κολλήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πλαστικών όπως ο πολυεστέρας ή κάποια σύνθετα υλικά.

Δύσκολα στη Συγκόλληση Πλαστικά

Τι γίνεται με αυτά τα δύσκολα στη συγκόλληση πλαστικά όπως το Πολυαιθυλένιο και Πολυπροπυλένιο;

Ειδικές ακρυλικές κόλλες 2 συστατικών όπως η Permabond ΤΑ4610, ΤΑ4611  είναι διαθέσιμες για τη συγκόλληση πολυπροπυλένιου, πολυαιθυλένιου και άλλων πολυολεφίνων χωρίς να χρειάζονται πράιμερ.

Έτσι, αν όλες αυτές οι Κόλλες κολλάνε τα πλαστικά πώς μπορώ να επιλέξω την καλύτερη κόλλα για πλαστικό;

Πολλές εφαρμογές έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη δύναμη της συγκόλλησης. Μερικοί από τους παράγοντες που οι περισσότεροι μηχανικοί πρέπει να λάβουν υπόψιν τους είναι:

Εμφάνιση

Οι Κόλλες UV είναι διάφανες και η διαφάνεια της κόλλησης είναι συχνά επιθυμητή σε διάφανα πλαστικά. Οι Ακρυλικές Κόλλες 2 συστατικών συνήθως χρησιμοποιούνται για χρωματιστά πλαστικά. Οι Κυανοακρυλικές Κόλλες είναι και αυτές διάφανες.  Για καλύτερα αποτελέσματα σε σκουρόχρωμα πλαστικά όταν χρησιμοποιείτε μια κυανοακρυλική κόλλα, επιλέξτε τύπο κόλλας που να μην ασπρίζει.

Εφαρμογή, τρόπος πολυμερισμού

Οι Κυανοακρυλικές Κόλλες (Κόλλες Στιγμής) είναι επιθυμητές λόγω της άμεσης στιγμιαίας κόλλησης. Ωστόσο, σε ορισμένες εφαρμογές απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή ή την ευθυγράμμιση των στοιχείων. Οι Κόλλες UV υπερέχουν στο ότι δίνουν όσο χρόνο χρειάζεστε για την εφαρμογή και την ευθυγράμμιση, αρκεί να είναι προστατευμένα τα μέρη από το φως.

Αντοχή σε χημικά

Τύπος Κόλλας                                     Αντοχή Κόλλας σε μη πολικούς διαλύτες

Κυανοακρυλικές Κόλλες                        Καλή

Εποξικές δυο συστατικών                     Πολύ καλή

Ακρυλικές δυο συστατικών                   Πολύ καλή

Κόλλες UV                                              Πολύ καλή

Παραδείγματα μη πολικών διαλυτών περιλαμβάνουν λάδι κινητήρα, βενζίνη, τολουόλιο.

Τύπος κόλλας                                   Αντοχή Κόλλας σε πολικούς διαλύτες

Κυανοακρυλικές Κόλλες                     Κακή

Εποξικές δυο συστατικών                 Πολύ καλή

Ακρυλικές δυο συστατικών                Πολύ καλή

Κόλλες UV                                           Πολύ καλή

Παραδείγματα πολικών διαλυτών περιλαμβάνουν: νερό, αιθυλενογλυκόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη και ακετόνη.

Αντοχή Κόλλας σε θερμοκρασία

Τύπος Κόλλας                      Στάνταρ Κόλλα         Κόλλα Υψηλής Θερμοκρασίας

Κυανοακρυλικές Κόλλες          85 ° C                                   250 ° C

Εποξικές δύο Συστατικών      80 ° C                                     300 ° C

Ακρυλικές δυο Συστατικών    150 ° C                                    200 ° C

Κόλλες UV                                  120 ° C                                   150 ° C

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.