Επισκευή – κόλληση αντικειμένων από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο όπως βυτία νερού, βυτία καυσίμων, κανό κ.α.

Πίνακας περιεχομένων

Πολλά αντικείμενα κοινής χρήσης όπως δεξαμενές και βυτία νερού, βυτία καυσίμων, κανό κ.α. κατασκευάζονται από πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο. Τα πλαστικά αυτά είναι υλικά χαμηλής επιφανειακής ενέργειας με αποτέλεσμα οι περισσότερες κόλλες να μην πιάνουν καθόλου επάνω τους. Έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επισκευή των αντικειμένων αυτών όταν σπάσουν ή έχουν κάποια ρωγμή.

Βήμα 1:   Προσδιορίζουμε τι πλαστικό είναι

Αν δεν είστε σίγουροι από τι πλαστικό είναι το αντικείμενο που θέλετε να επισκευάσετε αρχικά κοιτάξτε το με προσοχή. Πολλές φορές τα πλαστικά αντικείμενα σε κάποιο σημείο τους αναγράφουν 2 ή 3 γράμματα που προσδιορίζουν τι πλαστικό είναι. Αν γράφει PP ή PE τότε είναι πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλένιο.

Αν δεν αναγράφεται τι πλαστικό είναι κάντε την εξής δοκιμή. Σε κάποιο σημείο του πλαστικού δοκιμάστε να κολλήσετε με απλή κόλλα στιγμής. Αν η κόλλα δεν κολλάει και ξεφλουδίζει από το πλαστικό τότε είναι πολύ πιθανό να είναι  πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλένιο.

Βήμα 2:  Επιλέγουμε κόλλα

Η Permabond έχει αναπτύξει κάποιες ειδικές κόλλες 2 συστατικών που κολλάνε τα πλαστικά αυτά.

 

Permabond ΤΑ 4611

  •   Διαθέσιμη σε συσκευασία Σύριγγας 25ml
  •   Ιδανική για περιπτώσεις λίγων συγκολλήσεων  

Permabond TA 4610

 

  • Διαθέσιμη σε συσκευασία φύσιγγας 50ml και 400ml
  • Για την εφαρμογή της χρειίαζεται ειδικό πιστόλι για φύσιγγες 2 συστατικών
  • Ιδανική για περιπτώσεις πολλών και συνεχόμενων συγκολλήσεων

Βήμα 3 – Σχεδιαμός κόλλησης και προετοιμασία επιφάνειας

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις συγκολλήσεων η τελική αντοχή της κόλλας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επιφάνεια συγκόλλησης. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια που θα κολλήσουμε τόσο αυξάνεται η δύναμη της κόλλας

Οι επιφάνειες που θα κολλήσουμε πρέπει να είναι στεγνές και καθαρές απο σκόνες και λάδια. Ακόμα, το αγρίεμα της επιφάνειας με κάποιο γυαλόχαρτο αυξάνει την πρόσφυση της κόλλας.

Περιορισμοί κόλλας

Προσοχή όμως:

  1. Οι κόλλες αυτές δεν στεγανοποιούν αλλά συγκολλούν 2 υλικά. Αν θέλετε να κλείσετε ρωγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο παρόμοιο κομμάτι πλαστικού σαν μπάλωμα και με την κόλλα να το κολλήσετε πάνω στη ρωγμή.
  2. Αν θέλετε να κολλήσετε κάποιο σημείο σε δεξαμενή πόσιμου νερού βεβαιωθείτε ότι η κόλλα δεν έρχεται σε επαφή με το νερό γιατί δεν έχει έγκριση για επαφή με πόσιμο νερό ή τρόφιμα.
  3. Αν θέλετε να επισκευάσετε  βυτίο καυσίμου, λάβετε υπόψιν σας ότι τα καύσιμα είναι πολύ διαβρωτικά για τις κολλες και είναι πολύ πιθανό μακροπρόθεσμα τα υλικά να ξεκολλήσουν.

 

 

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.