Συμβουλές για την κατασκευή καλουπιών με λάστιχο σιλικόνης

Πίνακας περιεχομένων

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός καλού εύκαμπτου καλουπιού σιλικόνης είναι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος και η σωστή χρήση του.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη δημιουργία καλουπιού χρησιμοποιώντας τα λάστιχα σιλικόνης της Dow Xiameter:

Εξαέρωση

Η εξαέρωση συνίσταται σε κάθε κατασκευή καλουπιού με λάστιχο σιλικόνης. Η εξαέρωση εμποδίζει την δημιουργία φυσαλίδων αέρα, οι οποίες μπορεί να αλλοιώσουν την επιφάνεια του καλουπιού και των αντιγράφων που θα βγάλετε.

Είναι σημαντικό κατά την εξαέρωση, να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο που έχει χωρητικότητα τρεις με πέντε φορές μεγαλύτερη από τον όγκο του υλικού που θα εξαερώσετε, γιατί τα λάστιχα σιλικόνης θα διεσταλούν πολύ κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης. Το μείγμα της σιλικόνης μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαερωθεί σε θάλαμο εξαέρωσης. Ο αέρας μπορεί να αφαιρεθεί εφαρμόζοντας ένα κενό πάνω από 95% (0,95 bar).

Κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης το υλικό θα διογκωθεί και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί στο αρχικό του επίπεδο.

Παρεμπόδιση του πολυμερισμού (Inhibition)

Οι σιλικόνες οι οποίες είναι addition cure (platinum cure) μπορεί να μην πολυμεριστούν σωστά αν έρθουν σε επαφή με επιφάνειες που περιέχουν ορισμένες ουσίες όπως το θείο ή κάποιες αμίνες. Οι ουσίες αυτές περιέχονται σε κάποιες πλαστελίνες, σε λάτεξ, σε γάντια από καουτσούκ και σε κάποιες ταινίες κάλυψης. Η παρεμπόδιση αυτή της σκλήρυνσης μπορεί να κυμαίνεται από το να μην πήξει καθόλου η σιλικόνη έως η επιφάνεια της να παραμείνει κολλώδης.

Διαλυτικά

Το λάδι σιλικόνης (PDMS) χρησιμεύει ως διαλυτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλα τα λάστιχα σιλικόνης της Dow Xiameter. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρευστότητας: 20, 50, 100 και 350cst , με το 50 cst το πιο συνηθισμένο. Η προσθήκη λαδιού σιλικόνης αυξάνει τη ρευστότητας του βασικού συστατικού RTV και μειώνει τη σκληρότητα της πηγμένης σιλικόνης. Η αύξηση της ρευστότητας και η μείωση της σκληρότητας μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας 1 έως 3 τοις εκατό λαδιού σιλικόνης με ελάχιστη επίδραση στις μηχανικές ιδιότητες. Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας και μείωση της σκληρότητας μπορεί να επιτευχθεί με παραπάνω λάδι σιλικόνης. Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα λαδιού θα επηρεάσουν αρνητικά τις μηχανικές ιδιότητες.

Αποκολλητικό

Η χρήση αποκολλητικού διευκολύνει το ξεκαλούπωμα της σιλικόνης από το πρωτότυπο αντικείμενο.

Ακόμα, κατά τη χύτευση υλικού μέσα στο καλούπι της σιλικόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκολλητικό για πιο εύκολο ξεκαλούπωμα. Η χρήση αποκολλητικού είναι απαραίτητη όταν μετά από πολλές χυτεύσεις το καλούπι σιλικόνης χάνει την αποκολλητικότητα του και μπορεί κατά το ξεκαλούπωμα να κολλάνε κομμάτια πάνω στο καλούπι.

Το αποκολλητικό Raku Tool AC – 9103 είναι ένα διάλυμα κεριού το οποίο περνάτε με πινέλο στο πρωτότυπο σας προσέχοντας να φτάσει σε όλα τα σημεία. Εν συνεχεία περιμένετε να εξατμιστεί ο διαλύτης και να μείνει ένα λεπτό φιλμ κεριού στην επιφάνεια.

Υπάρχει και αποκολλητικό σιλικόνης σε spray, το Molykote Seperator Spray, το οποίο όμως θα πρέπει να καθαριστεί καλά από το αντικείμενο στην περίπτωση που θέλετε να το βάψετε.

Υπολογίζοντας τα υλικά που χρειάζονται.

Μερικοί απλοί υπολογισμοί μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε την ποσότητα υλικού που απαιτείται για να φτιάξετε το καλούπι σας:

  • Βρείτε το ειδικό βάρος της σιλικόνης για καλούπι που έχετε επιλέξει

(Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στον κατάλογο προϊόντων ή στα τεχνικά φυλλάδια προϊόντος.)

  • Υπολογίστε κατά προσέγγιση τον όγκο του καλουπιού.
  • Πολλαπλασιάστε τον όγκο με το ειδικό βάρος.
  • Προσθέστε 10% για να καλύψετε την απώλεια κατά την ανάμειξη και τη χρήση.

Παράδειγμα

  • Ειδικό βάρος προϊόντος = 1,21
  • Όγκος καλουπιού = 1000 cm3
  • 1,21 x 1000 = 1210
  • 1210 + 10% = 1331 gr μίγματος σιλικόνης χρειάζεστε για το καλούπι σας.

Επισκευή σχισμένων καλουπιών

Χρησιμοποιώντας μια ατσάλινη βούρτσα, τρίβετε την περιοχή που πρόκειται να διορθωθεί και, στη συνέχεια, καθαρίστε το σκίσιμο με κάποιο δυνατό διαλύτη. Βεβαιωθείτε ότι ο διαλύτης έχει εξατμιστεί πλήρως πριν προχωρήσετε. Επειδή το λάστιχο σιλικόνης κολλάει τόσο καλά από μόνο του, για ισχυρότερο έμπλαστρο, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ελαστικό σιλικόνης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του καλουπιού. Κατάλληλα προϊόντα από την Dow Corning είναι το Dow Corning 732 RTV Multipurpose Sealant που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή των σχισμένων καλουπιών.

Πρωτότυπα από ξύλο

Όταν χρησιμοποιείτε πρωτότυπα από ξύλο, καλύψτε τους πόρους του ξύλου με βαζελίνη χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί και τρίβοντας απαλά την επιφάνεια προς την κατεύθυνση των πόρων.

Επιμήκυνση του χρόνου ζωής του καλουπιού   

Η εφαρμογή λαδιού σιλικόνης χαμηλής ρευστότητας στην επιφάνεια του καλουπιού βοηθάει στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του καλουπιού. Όταν το καλούπι επανέλθει σε χρήση, η επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί από τη σιλικόνη. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι τα αντικείμενα που θα παραχθούν από το καλούπι θα μπορούν να βαφτούν. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί όλο το λάδι σιλικόνης, μπορεί να δημιουργηθούν σημεία που να μην πιάνει η βαφή.

Ακόμα, κάτι που βοηθάει τη διάρκεια ζωής του καλουπιού, ιδίως όταν πρόκειται να αποθηκεύσετε το καλούπι για κάποιο χρονικό διάστημα είναι το ψήσιμο. Ψήστε το καλούπι στους 90οC για 6 ώρες ή στους 120oC για 1 έως 2 ώρες. Αυτό βοηθάει να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα των υλικών χύτευσης από το καλούπι. Μετά το ψήσιμο αλείψτε το με λάδι σιλικόνης. Για να διατηρηθεί το σχήμα του κατά την περίοδο της αποθήκευσης, τοποθετήστε μέσα στο καλούπι ένα πρωτότυπο από κερί, γύψο ή ξύλο.

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.