Τριβολογικές τάσεις και προκλήσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας

Πίνακας περιεχομένων

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στον τομέα της αιολικής ενέργειας;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Όχι μόνο αυτό, αλλά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη, πράγμα που εξηγεί το ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Η εστίασή τους είναι επίσης να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να προσθέσουν ασφάλεια στο πλαίσιο των μέτρων ενεργειακού εφοδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Γενικά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών έχει αυξηθεί κατά περίπου 6,3% το 2017 και αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 40% έως το 2022 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Όσον αφορά την αγορά αιολικής ενέργειας, παρουσιάζει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εγκατεστημένες δυναμικότητες παγκοσμίως.

Μόνο στην Ευρώπη, ο ρυθμός ανάπτυξης μέχρι το 2020 ήταν 6,1% και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, η αγορά προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών θα αυξηθεί κατά 111 GW στην Ευρώπη, οδηγώντας σε συνολική αθροιστική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 300 GW έως το τέλος του 2030 στην ήπειρο.

Ωστόσο, ο τομέας της αιολικής ενέργειας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την πρόωρη αστοχία εξαρτημάτων, τα οποία επηρεάζουν καθημερινά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των ανεμογεννητριών και τελικά συνεισφέρουν σημαντικά στο γενικό κόστος της αιολικής ενέργειας.

 

Ποιες είναι οι τρέχουσες τριβολογικές προκλήσεις;

Ένα από τα κύρια προβλήματα στην αγορά αιολικής ενέργειας είναι η πρόωρη αστοχία των κύριων εξαρτημάτων των τουρμπίνων των ανεμογεννητριών. Αυτό επηρεάζει το πως διαμορφώνεται το κόστος συντήρησης, λειτουργίας και αξιοπιστίας κατά τη διάρκεια ζωής της τουρμπίνας.

Για αυτήν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, τα κύρια τριβολογικά στοιχεία είναι τόσο τα ρουλεμάν (που συναντώνται στον κύριο άξονα, το pitch, το yaw, τη γεννήτρια και το κιβώτιο ταχυτήτων) όσο και οι συνδέσεις με σπείρωμα (που συνδέουν τον πύργο με το θεμέλιο, καθώς και τα διαφορετικά στοιχεία της ανεμογεννήτριας μαζί).

Αυτά τα εξαρτήματα μπορεί να αστοχήσουν πρόωρα λόγω ανομοιόμορφου φορτίου και ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει μεταβλητές μηχανικές καταπονήσεις, φορτίο, θερμοκρασία, ταχύτητα ανέμου και πίεση, τα οποία επιταχύνουν την εμφάνιση αστοχίας των εξαρτημάτων πριν από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους.

Μεταξύ των τρόπων αστοχίας που μπορεί να συναντήσετε, οι πιο σημαντικοί είναι δημιουργία αυλακιών, μικρών τρυπών, ρωγμών χάραξης και διάβρωσης. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες αποτυχίες, είναι σημαντικό να εντοπιστούν πρώτα οι βασικές αιτίες τους και στη συνέχεια να αναπτυχθούν πιθανές λύσεις για την αποφυγή της εμφάνισής τους.

 

Τι λύσεις υπάρχουν;

Η αιτία των περισσότερων αστοχιών εξαρτημάτων είναι η χρήση είτε ακατάλληλου ή ανεπαρκούς λιπαντικού είτε ανεπαρκούς τεχνικής λίπανσης κατά τη συντήρηση.

Στις μέρες μας, οι ειδικές λιπαντικές συνθέσεις που προορίζονται για τον τομέα της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις ανόμοιες συνθήκες φορτίου κατά τη  λειτουργία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και την πιθανότητα διάβρωσης ή ρύπανσης κατά τη διάρκεια ζωής των μηχανικών εξαρτημάτων.

Για παράδειγμα, οι χερσαίες ανεμογεννήτριες αντιμετωπίζουν προβλήματα σκόνης, ενώ οι offshore ανεμογεννήτριες ή κοντά στην θάλασσα εκτίθενται σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία, κάτι που μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε απώλεια της απόδοσης του λαδιού.

Επομένως, τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται για την αιολική ενέργεια θα πρέπει να πληρούν υψηλότερα πρότυπα σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους.

Εμείς στη DGE με τα λιπαντικά Molykote έχουμε μια λύση για το πρόβλημά σας.

Tribology trends and challenges in the wind energy secto

 

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.