Πώς να επιλέξετε το σωστό λιπαντικό για τα ρουλεμάν

Πίνακας περιεχομένων

Γιατί είναι σημαντικό να λιπαίνουμε ένα ρουλεμάν;

Πολλές βιομηχανικές εφαρμογές χρησιμοποιούν μεταλλικά στοιχεία των οποίων οι επιφάνειες εφάπτονται και περιστρέφονται συνεχώς. Ένας από τους πολλούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για αυτήν τη λειτουργία είναι τα ρουλεμάν στοιχείων κύλισης. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή λίπανση προκειμένου να αποφευχθεί φθορές και αστοχίες υλικών.

Πράγματι, περισσότερο από το 60% των πρόωρων αστοχιών ρουλεμάν οφείλονται σε λανθασμένη ή ανεπαρκή λίπανση, η οποία θα οδηγήσει σε επιμόλυνση ή υπερβολική συσσώρευση θερμότητας στην επαφή. Επομένως, η λίπανση μεταξύ της σφαίρας ή του κυλίνδρου ρουλεμάν, του κλωβού και των δακτυλίων γίνεται σημαντική, καθώς παρατείνει ταυτόχρονα τη διάρκεια ζωής του ρουλεμάν και ελαχιστοποιεί την υπερβολική θερμότητα που παράγεται κατά την τριβή.

Επιπλέον, δημιουργεί στην επιφάνεια επαφής μια μεμβράνη που αντέχει σε φορτίο μεταξύ των στοιχείων κύλισης και των δακτυλίων, η οποία βοηθά στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φθοράς, καθώς και στην αποφυγή της υγρασίας και στην πρόληψη της διάβρωσης.

 

Πώς να επιλέξετε ένα σωστό λιπαντικό;

Η επιλογή του σωστού λιπαντικού για οποιαδήποτε συγκεκριμένη εφαρμογή απαιτεί την πλήρη κατανόηση των λειτουργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες θα υπόκειται το ρουλεμάν. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εξισώσεων και διαγραμμάτων διαθέσιμα στη βιβλιογραφία που επιτρέπουν τον προσδιορισμό ενός παράγοντα για τη λίπανση τους εξαρτήματος στο χρόνο ζωής του.

Αυτός ο παράγοντας προκύπτει από την αξιολόγηση του λιπαντικού ως συνάρτηση των συνθηκών λειτουργίας σε σχέση με τη διάρκεια κόπωσης του ρουλεμάν. Γενικά, αυτός ο παράγοντας πολλαπλασιάζεται με  τη διάρκεια ζωής του L10 για να ληφθεί η διάρκεια ζωής του ρουλεμάν προσαρμοσμένη στα αποτελέσματα λίπανσης. Η διάρκεια ζωής L10 υπολογίζει τις ώρες που θα διαρκέσει ένα ρουλεμάν υπό δεδομένο φορτίο και ταχύτητα, με αξιοπιστία 90%.

Ορισμένα ρουλεμάν είναι ήδη προλιπασμένα με γράσο από τον κατασκευαστή και δεν απαιτούν πρόσθετη τακτική συντήρηση. Αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η επαναλίπανση δεν είναι πρακτική ή αποτελεί πρόκληση. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από εξωτερικούς παράγοντες και το κόστος συντήρησης είναι χαμηλότερο.

Από την άλλη πλευρά, για ρουλεμάν που δεν είναι προλιπασμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε γράσο είτε λάδι. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση αλλαγής του τύπου λιπαντικού για αύξηση ή μείωση του συντελεστή λίπανσης εξαρτάται από τις απαιτήσεις ζωής του μηχανήματος. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συμβιβασμοί και ανησυχίες εκτός από την φθορά λόγω χρήσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

How to choose the right lubricant for bearings 1

 

Ποιες παράμετροι είναι σημαντικές κατά την επιλογή ενός κατάλληλου λιπαντικού;

Τόσο το ιξώδες όσο και ο τύπος του λιπαντικού που χρησιμοποιείται θα εξαρτηθούν από τον σχεδιασμό του ρουλεμάν και τις συνθήκες λειτουργίας. Πρώτα και κύρια, όταν επιλέγετε ένα λάδι ή ένα γράσο, η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ο κύριος σκοπός του λιπαντικού είναι να διαχωρίζει τις μεταλλικές επιφάνειες που εφάπτονται, να τις λιπαίνει και να παρέχει αντιδιαβρωτική προστασία και μείωση της θερμότητας. Επιπλέον, η επιλογή του ιξώδους του βασικού λαδιού εξαρτάται από το φορτίο, τη θερμοκρασία και τις απαιτήσεις ταχύτητας του μηχανήματος.

Για παράδειγμα, εάν η εφαρμογή απαιτεί χαμηλές  ταχύτητες, υψηλά φορτία και υψηλές θερμοκρασίες, τότε θα προτιμάται ένα λιπαντικό με μεγαλύτερο ιξώδες. Αντίθετα, εάν το μηχάνημα λειτουργεί υπό υψηλές ταχύτητες, χαμηλά φορτία και χαμηλές θερμοκρασίες, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί λιπαντικό χαμηλότερου ιξώδους.

Το σωστό ιξώδες θα εξασφαλίσει ότι, για δεδομένο φορτίο, ταχύτητα και θερμοκρασία, θα δημιουργηθεί ένα πλήρες φιλμ λαδιού μεταξύ των κινούμενων επιφανειών. Όταν επιτευχθεί το βέλτιστο πάχος μεμβράνης μεταξύ των στοιχείων κύλισης, δεν εξασφαλίζεται καμία επαφή μεταξύ των επιφανειών και υπάρχει μια ελάχιστη τιμή τριβής. Ωστόσο, όταν το ιξώδες είναι ανεπαρκές, μπορεί να οδηγήσει σε μικτή ή οριακή λίπανση και, κατά συνέπεια, να οδηγήσει σε φθορά και παραγωγή θερμότητας.

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.