Πως να επιλέξετε το σωστό λιπαντικό για αλυσίδες

Πίνακας περιεχομένων

Γιατί είναι σημαντικό να λιπαίνετε μια αλυσίδα;

Οι αλυσίδες χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας για σκοπούς μεταφοράς ενέργειας ή μετακίνησης αντικειμένων. Μια αλυσίδα είναι μια σειρά από κινούμενα ρουλεμάν που συνδέονται με τα δόντια ενός γραναζιού, που επιτρέπει τη μετάδοση δύναμης και κίνησης σε έναν μηχανισμό.

Κατά συνέπεια, η σωστή λίπανση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επίτευξη μέγιστης διάρκειας ζωής, αλλά και για την καταγραφή βέλτιστης λειτουργικής απόδοσης.

Συνήθως, μια αλυσίδα μπορεί να αποτύχει είτε λόγω αστοχίας εφελκυσμού, κόπωσης ή φθοράς:

  • Στην πρώτη περίπτωση, αστοχία εφελκυσμού, η αλυσίδα υπερφορτώνεται σε τάση μέχρι να φτάσει σε πλαστική παραμόρφωση και να μην λειτουργεί σωστά. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι τα στοιχεία της αλυσίδας αποσπώνται.
  • Σε μια αστοχία κόπωσης, η αλυσίδα φορτώνεται επανειλημμένα σε τάση πάνω από την αντοχή διαρροής του μετάλλου. Μετά από επανειλημμένη έκθεση σε φορτίο, μπορεί να αναπτυχθούν μια σειρά από μικροσκοπικές ρωγμές στις πλάκες σύνδεσης ή στις πλευρικές ράβδους, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφική αστοχία, σπάζοντας την αλυσίδα.
  • Τέλος, σε αστοχία φθοράς, το υλικό αφαιρείται είτε με ολίσθηση, είτε με συνδυασμό ολίσθησης με διάβρωση ή με τριβή έως ότου η αλυσίδα δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί επίσης να συμβεί, όπως και με τους άλλους τρόπους αστοχίας, να σπάσει η αλυσίδα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η φθορά μεταξύ του πείρου και του δακτυλίου προκαλεί επιμήκυνση στην αλυσίδα έως ότου η αλυσίδα δεν εφαρμόζει σωστά στα γρανάζια ή δεν διατηρεί τη σωστή απόσταση μεταξύ των στοιχείων.

Η αστοχία μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπου η φθορά εντοπίζεται μεταξύ του κυλίνδρου και του δακτυλίου ή μεταξύ των πλακών σύνδεσης ή των πλαϊνών ράβδων και των οδηγών. Αυτή η επιμήκυνση φθοράς εξελίσσεται σε διάφορα στάδια, με το πρώτο να είναι μια σύντομη περίοδος ταχείας αρχικής φθοράς (επίσης γνωστής ως φθοράς κατάρρευσης), ακολουθούμενη από μια περίοδο σταθερής αργής φθοράς (ή λιπαινόμενης φθοράς).

Το τελευταίο στάδιο είναι η οριστική φθορά, όπου η λίπανση μπορεί να έχει καταστεί αναποτελεσματική και η αλυσίδα να αποτυγχάνει.

 

Πώς να επιλέξετε ένα σωστό λιπαντικό;

Εξαιτίας των λόγων που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε αυτό το άρθρο, απαιτείται λίπανση αλυσίδας για να επιβραδυνθεί η εμφάνιση φθοράς μεταξύ των ακίδων και των δακτυλίων στις αρθρώσεις της αλυσίδας, καθώς και για να ξεπλυθούν όλα τα ξένα υλικά και τα υπολείμματα φθοράς που δημιουργούνται.

 Επιπλέον, η λίπανση μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστασία από τη σκουριά και τη διάβρωση, για τη διάχυση της θερμότητας και για την απορρόφηση των δυνάμεων κρούσης.

Η επιλογή του σωστού λιπαντικού για οποιαδήποτε εφαρμογή απαιτεί την πλήρη κατανόηση των λειτουργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες θα υποβληθεί η αλυσίδα.

 Ειδικότερα, ένα λιπαντικό για αυτό το είδος εφαρμογής απαιτεί ένα αρκετά χαμηλό ιξώδες για να διεισδύσει σε κρίσιμες εσωτερικές επιφάνειες, αλλά επίσης ένα αρκετά υψηλό ιξώδες για να διατηρεί ένα αποτελεσματικό πάχος φιλμ σε συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης λειτουργίας. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί και μέσω προσθέτων στο λιπαντικό.

 Οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπου θα χρησιμοποιηθεί η αλυσίδα μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή λιπαντικού, καθώς η παρουσία σκόνης ή άλλων ανεπιθύμητων ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε κηρώδη ή πιο κολλώδη λιπαντικά ως προτιμώμενη επιλογή για την εφαρμογή.

 

 

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη;

Οι λάθος μέθοδοι λίπανσης και η χρήση λανθασμένου λιπαντικού είναι μερικές από τις πιο κοινές πηγές αστοχίας της αλυσίδας. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο για να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση είναι  η σωστή επιλογή λιπαντικού.

Για παράδειγμα, τα βαριά λάδια και τα γράσα είναι πολύ σκληρά για να διεισδύσουν αρκετά βαθιά στην αλυσίδα ώστε να φτάσουν στις πραγματικές επιφάνειες εργασίας της αλυσίδας. Η εφαρμογή γράσου στην εξωτερική αλυσίδα θα λειτουργήσει περισσότερο ως στεγανωτικό, εμποδίζοντας έτσι τη κίνηση και οδηγώντας τελικά σε μεγαλύτερη φθορά. Αυτό συνεπάγεται πρόωρη αστοχία της αλυσίδας.

Η περαιτέρω επαναλίπανση, από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Πράγματι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ολοένα και πιο παχύρρευστων στρωμάτων γράσου στις πλάκες και τους κυλίνδρους. Με την προσθήκη σωματιδίων σκόνης, δημιουργείτε στην αλυσίδα μια όλο και πιο πυκνή κρούστα, που με τη σειρά της εμποδίζει το λιπαντικό να φτάσει στους μικρούς χώρους στους αρμούς.

LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

Είμαστε ο τεχνικός σας συνεργάτης

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με προϊόντα μας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εάν έχετε πρόβλημα με βιομηχανικές κόλλες, στεγανοποιητικά, λιπαντικά ή προϊόντα ηλεκτρονικής προστασίας και χρειάζεστε συμβουλές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας.

Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο προϊον;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την παραγωγική σας διαδικασία μέσω των προϊόντων μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας.

Γραφτείτε για να λαμβάνετε τα τεχνικά άρθρα μας στο e-mail σας.

Με την εισαγωγή του email σας, αποδέχεστε τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν;

Μιλήστε με έναν τεχνικό

Need advice?

Our technical team can provide assistance on your industrial product or application needs. Please complete the enquiry form below and we will contact you within 24-48 hours.

Χρειάζεστε συμβουλές;

Η τεχνική μας ομάδα μπορεί να παρέχει βοήθεια για τις ανάγκες του βιομηχανικού προϊόντος ή της εφαρμογής σας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αιτήματος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 48 ωρών.